Kategorier
Billeder Dagens gang Genopbygning Information

Opsætning af køkkensokkel i glasbyggesten – med ledbånd lys

Opsætning af køkkensokkel i glasbyggesten – med ledbånd lys

Jeg har ALDRIG set det her ude på nettet, nogle mennesker har dog forsøgt at klistre LED bånd op under deres køkkenskabe, og har derved lavet et såkaldt “Flydende køkken”, og nogle har brugt plastik plader – plexiglas plader.

Problemet med plexiglas er at man kan se det eventuelle skidt der måtte samle sig under køkkenelementerne, og det kan man ikke så godt gennem glasbyggesten.

Jeg lavede en tidligere tråd her på VoresByg.dk med kaldet Glasbyggesten som sokkel i køkken – med lys i. Men der er gået nogle måneder fra ideen først begyndte at spille til jeg endelig fik det til at blive til noget.

Igennem tiden har der været cirka 50/50 for og imod ideen – men nu efter at det er lavet, og folk har set det, har kun een person sagt at han ikke syntes videre om det.

Så her følger lidt billeder og forklaring om hvordan det blev til fra idé til virkelighed.

Lidt tanker og udregninger · Hvordan laves det · Total udgifter

Køkkenet endelig resultatLidt tanker og udregninger

Efter min egen (og en del andres) mening, giver det køkkenet et væsentligt pift opad – og får køkkenet til at ligne en million (eller noget nær en million), hvilket er ret godt gjort – da vi kun har givet 3.500,- for vores “nye” 20 år gamle køkken, dog eksklusive indbygnings kogeplader (fundet brugt til 250,-) og emhætten – købt ny til 3.600,-

Dertil kommer – at lyset i soklen, bruger 20 watt (En enkelt gammeldags pære bruger 25-40 watt) – og de enkelte LED i ledbåndet har en levetid på 30-50.000 timer.

Med hensyn til levetiden, har jeg lavet lidt udregninger – hvis vi har lyset tændt i gennemsnit otte timer om dagen, vil de altså holde til (30.000 til 50.000) / 365 dage x 8 timer

Regnestykket lyder så at soklens levetid er
30.000 / 2.920 = 10,27 år
til
50.000 / 2.920 = 17,12 år

Det vil sige, at vi kan forvente at jeg skal pille køkkenet ned og skifte LEDbåndet ud om 10-17 år… Det kan jeg nok godt finde mig i, vi får nok også nyt køkken inden da.

Her er lidt billeder af det endelige resultat inden jeg går igang med at forklare hvordan det er lavet.

Hvordan laves det?

Jeg tog nogle billeder mens jeg lavede soklen, og de er så her, trin for trin. Klik eventuelt de enkelte billeder for mere information.

Mellem hver glasbyggesten satte jeg nogle træklodser som adskillere – lavet i egetræ, fordi vi skal have egetrin på vores trappe – og gulvet er i rustik eg.

Før vi forsøgte at klistre noget silikone på gulvet, er gulvet grundet med “forankringsgrunder” for at være helt sikker på at det vil holde godt fast.

Samtidig brugte jeg rigelig med tid til at stille alle glasbyggesten og træklodser op, for at være HELT sikker på at det passede efter hensigten.

Jeg har startet med at tegne med en tømmerblyant på gulvet, så jeg kan var sikker på at jeg ret let kunne sætte stenene på gulvet uden at bekymre mig det store over hvordan jeg fik dem sat. Også for at undgå at der kom bygge silikone hvor det ikke skulle være.  Jeg startede med en egetræ klods inde mod væggen og dernæst en glasbygge sten.Jeg har startet med at tegne med en tømmerblyant på gulvet, så jeg kan var sikker på at jeg ret let kunne sætte stenene på gulvet uden at bekymre mig det store over hvordan jeg fik dem sat. Også for at undgå at der kom bygge silikone hvor det ikke skulle være.

Jeg startede med en egetræ klods inde mod væggen og dernæst en glasbygge sten.

Som det kan ses på dette billede, er der brugt byggesilikone op mod væggen. Desuden er det under træklodsen, under glasbyggestenen og i siden af glasbyggesten på begge sider. Det samme gør sig naturligvis også gældende på træklods #2. Træklodser og glasbyggesten bliver presset godt og grundigt ned i byggesilikonen.

Jeg brugte den grå da jeg har bedst erfaring med at denne binder bedst.

Der er savet et hjørne af de smalle træklodser mellem glasbyggesten - fordi LED båndet bliver klistret direkte på glasbyggestenene - det forlænger levetiden på LED bånd fordi de kan komme af med den smule varme de producererI hjørnerne er brugt en lidt større egetræ klods, denne er 95 x 95 x 195 mm (de mindre er 30 x 95 x 195 mm).

Der er savet et hjørne af de smalle træklodser mellem glasbyggesten – fordi LED båndet bliver klistret direkte på glasbyggestenene – det forlænger levetiden på LED bånd fordi de kan komme af med den smule varme de producerer.

 

Et billede taget lidt på afstand - som det kan ses her, er der et *hul* i soklen, som der egentlig ikke burde være - men dette hul er til opvaskemaskinen. Alternativet var at gå ud og finde en dyr opvaskemaskine der kunne være der - men det sagde regnskabet at det ikke skulle være...Et billede taget lidt på afstand – som det kan ses her, er der et *hul* i soklen, som der egentlig ikke burde være – men dette hul er til opvaskemaskinen.

Alternativet var at gå ud og finde en dyr opvaskemaskine der kunne være der – men det sagde regnskabet at det ikke skulle være…

 

Nu er alle sten klistret fast, jeg bruger en vaterpas til at skubbe dem på plads med så de alle står helt lige.

Samtidig har jeg lagt et stykke af det kommende gulv for at danne mig et indtryk af hvordan det mon kommer til at se ud.

 

 

Den inderste del af soklen, ind mod væggen – er lavet af leca sten – de har samme højde som glasbyggesten – og giver derfor intet problem med at få tingene til at stå lige.

Desuden er de super stærke som glasbyggesten – så det vil give en meget stærk konstruktion der vil kunne holde til lidt af hvert.

 

Nogle af de lecasten skal tilpasses i længden, her brugte jeg en gammel økse til at hakke dem over i korrekt længde – og sikrer mig til stadighed at alting står lige med vaterpasset.

Der blev lidt tilpasning henne omkring kloakken (pakket ind med en plastikpose på billedet).

 

Efter soklen og lecasten er sat males gulvet hvidt med en billig modehvid farve.

Samtidig maler jeg også alle lecasten med hvid så de reflekterer lyset tilbage bedre end de ville have gjort hvis de var rå og grå.

 

Resultatet blev nu meget pænt.

Leca sten fik endnu en gang maling efter dette billede var taget.

Igen gik jeg efter alting for at være sikker på at der ikke var maling på glasbyggesten eller på træ.

Efter disse billeder blev taget, satte jeg seks meter billigt LED bånd på glasbyggesten (to styk købt i Jem og Fix til 199kr stykket).


Total udgifter til denne sokkel blev:

Glasbyggesten: cirka 300,-
Ledbånd: cirka 400,-
Lecasten: cirka 150kr,-
Træ: gratis takket være min superfar 🙂
Maling: Havde vi, men det er måske 50kr totalt.

Total pris: cirka 900,-

 NB: Nogle mennesker siger, at det IKKE er muligt – at skære i glasbyggesten – men det var jeg nødt til – så er jeg ligeglad om det ikke kan lade sig gøre.

Første forsøg gik godtnok ikke særlig godt – stenen imploderede ganske simpelt..

Men så borede jeg et lille hul i den side der skulle skæres af – satte gaffatape på glasbyggestenen hvor snittet skulle være, markerede stenen op og brugte en vinkelsliber med flisediamantskær på hvor jeg forsigtigt i mange snit skar igennem stenen, og fik et faktisk ganske flot snit i stenen – så det har den samme vinkel. Det kan svagt anes på dette billede (markeret med rødt):

Fuldt galleri:

 

3 kommentarer til “Opsætning af køkkensokkel i glasbyggesten – med ledbånd lys”

Rigtig flot arbejde, er selv elektriker og har ikke set sådan en ide før. 🙂
Har dog lige et spørgsmål. Er led båndet sat fast på leca blokken så de lyser ud mod glas-stenen eller hvordan er båndet sat fast..?

Kasper Knudsen

Hej Kasper

LED Båndet er klistret på glasbyggestenene, da glas leder varmen væk fra LED bedre end f.eks. Leca – derfor vil levetiden på LED være længere.

Udover det, ville jeg hellere at lyset blev “skudt” ind imod bagvæggen end udad, for jeg tænkte det vil give et bedre lys, og det tror jeg faktisk er sandt efter at have set det her i brug.

Vinter og mørke perioder bruger vi kun de led i køkkensoklen til at give “stemningsbelysning” i rummet, det er rigeligt til at man kan gå ned i køkkenet for at hente et stykke kage eller andet – samt da vi skulle fyre i brændeovnen blev det også brugt til dette. Vi har dermed egentlig reduceret vores el forbrug væsentlig da de LED bånd til køkkenet bruger omkring 20W mod loftbelysningen hvor hver enkelt pære i Halogen bruger 25W – og der er 14.

Den her LED sokkel giver et hyggeligt, romantisk belysning. Billederne giver dog ikke lyset helt deres ret, for på billederne er farven på lyset meget gult, mens i virkeligheden er farven mere “normalt lys” (Ikke kold).

Svar

Ser godt ud.
Jeg lavede det i Juni 2006 i Viborg med et “skab selv køkken”, klare sten med en blå diode monteret bag hver eneste. loddet sammen som en kæde. satin mat folie lagt på stenene så man ikke kunne se (mus og manglende klinker bag, monteret en 9 volt stik trafo fra en RC-bil. vi har en bølge ligende effekt på gulvet. 2-3 af dioderne er blevet lidt trætte da lodde kolben nok har været for varm. Sender gerne billeder af mit projekt.
Skriv hvis du vil have billeder, har linket til facebook, ved ikke om det virker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.